Εισαγωγή στο Blockchain

Το Blockchain είναι μια από τις πιο δημοφιλής λέξεις στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων. Μόνο λίγοι κατανοούν τι είναι η τεχνολογία αυτή ή την σύνδεση της με το ψηφιακό νομισμα.

Αυτό το άρθρο θα σας καθοδηγήσει στην τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα και θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι είναι το blockchain.

Τι είναι το Blockchain;

Το Blockchain είναι απλώς μια κατανεμημένη βάση δεδομένων. Αυτή η βάση δεδομένων περιέχει ένα αρχείο όλων των εκτελεσθέντων ψηφιακών συμβάντων ή συναλλαγών που μοιράζονται μεταξύ των υπολογιστών στο δίκτυο Blockchain. Κάθε συναλλαγή πρέπει να επαληθεύεται από το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων στο δίκτυο Blockchain πριν από την προσθήκη τους στο Blockchain.

Η τεχνολογία Blockchain είναι ένα κατανεμημένο λογισμικό πολλαπλών χρήσεων που χρησιμοποιείται συνήθως ως μέσω ανταλλαγής. Επιτρέπει την μεταφορά περιουσιακών στοιχείων με ασφάλεια, χωρίς την είσοδο μεσάζοντα. Λειτουργεί επίσης ως ψηφιακό βιβλίο για συναλλαγές κτυπτογράφησης.

Έτσι, η τεχνολογία αυτή είναι χρήσιμη για την ανταλλαγή μονάδων αξιών όπως: Τίτλους, Νομίσματα και ψήφους ψηφιακά. Μπορούν να αποθηκευτούν, να γίνουν διακριτικά και να ανταλλάσσονται σε ένα δίκτυο που βασίζεται στην τεχνολογία Blockchain. Προσφέρει επίσης στις επιχειρήσεις μια πιο αποτελεσματική και πιο γρήγορη επεξεργασία παραγγελιών. Έτσι, μπορούν να λαμβάνουν, να επεξεργάζονται και να παρακολουθούν τις παραγγελίες τους χωρίς να φοβούνται ότι θα χάσουν τα δεδομένα τους από κυβερνοεπιθέσεις, χάρη στα χαρακτηριστικά ασφαλείας που ενσωματώνονται στην Blockchain.

Αυτή η τεχνολογία είναι το θεμέλιο για τα κρυπτονομίσματα και σταδιακά βρίσκει τρόπους και σε ρυθμιζόμενες βιομηχανίες. Έχουμε δει πολλές βιομηχανίες να αξιοποιούν τα χαρακτηριστικά του ισχύος και ασφαλείας της τεχνολογίας Blockchain για τις δραστηριότητες τους, γεγονός που βοηθά στην εξάλειψη ή την μείωση των προκλήσεων των παραδοσιακών τρόπων λειτουργίας.

Ιστορία του Blockchain

Η τεχνολογία Blockchain απέκτησε τεράστια δημοτικότητα με την κυκλοφορία του Bitcoin το 2009. Είναι ένα peer-to-peer ηλεκτρονικό σύστημα μετρητών που αναδεικνύει τις πραγματικές λειτουργίες ενός δικτύου Blockchain. Είναι ασφαλές και αποκεντρωμένο, πράγμα που σημαίνει ότι καμία κεντρική αρχή ή ομάδα δεν το ελέγχει.

Πως λειτουργεί η τεχνολογία Blockchain

Τα κατανεμημένα λογιστικά βιβλία και οι κόμβοι είναι οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από τις λειτουργίες της τεχνολογίας Blockchain. Τι είναι αυτά θα το αναλύσουμε παρακάτω

Κόμβοι (Nodes)

Το δίκτυο Blockchain είναι μια σύνδεση που σχηματίζεται από πολλούς υπολογιστές. Καθένας από τους συνδεδεμένους υπολογιστές αναφέρεται ως κόμβος. Όταν ένας κόμβος συνδέεται με το Blockchain, τα δεδομένα του Blockchain θα αντιγραφούν και ένα αντίγραφο μεταφορτώνεται στο σύστημα του κόμβου έτσι ώστε να μπορεί να συγχρονιστεί με το νεότερο μπλοκ δεδομένων που φορτώθηκε στο Blockchain. Οι κόμβοι συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του Blockchain επαληθεύοντας τις συναλλαγές προτού καταγραφούν στο Blockchain.

Κατανεμημένα λογιστικά βιβλία (Distributed Ledgers)

Το δεδομένα του Blockchain δεν αποθηκεύονται σε φυσικό σύστημα ή διακομιστή. Αντίθετα, αποθηκεύονται σε κατανεμημένα λογιστικά βιβλία ή βάσεις δεδομένων στο Blockchain. Ένα κατανεμημένο λογιστικό βιβλίο είναι μία κοινόχρηστη βάση δεδομένων για αποθήκευση πληροφοριών σε μια αλυσίδα μπλοκ. Η βαση δεδομένων συγχρονίζεται μεταξύ ιδρυμάτων, ιστοτόπων και δεδομένου ότι στο δίκτυο Blockchain μπορούν να έχουν πρόσβαση στο λογιστικό βιβλίο ταυτόχρονα, είναι δύσκολο για τον οποιοδήποτε να αλλάξει ή να παραποιήσει το περιεχόμενο του. Γι αυτό το λόγο το Blockchain καθιστάτε έτσι σε έναν από τους πιο θεμελιώδους παράγοντες πίσω από την κορυφαία ασφάλεια του.

Πλεονεκτήματα της τεχνολογίας Blockchain

Οικονομική: Η απουσία επαλήθευσης από τρίτους είναι ένας μηχανισμός περικοπής του κόστους. Με την εξάλειψη των μεσαζόντων, το κόστος διεξαγωγής εργασιών ή συναλλαγών στο δίκτυο μειώνεται σημαντικά.

Λιγότερο χρονοβόρο: Οι λειτουργίες που εκτελούνται στο Blockchain είναι πιο γρήγορες, χάρη στην απουσία τρίτων ή κεντρικών αρχών που ενδέχεται να παρατείνουν τέτοιες λειτουργίες. Αυτό εξηγεί γιατί οι συναλλαγές είναι πιο γρήγορες σε σύγκριση με τις συναλλαγές μέσω παραδοσιακών πλατφορμών.

Βελτιωμένη Ασφάλεια: Τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο Blockchain δεν μπορούν να παραβιαστούν από κανέναν, καθώς τα δεδομένα αποθηκεύονται σε εκατομμύρια υπολογιστές στο δίκτυο. Ως εκ τούτου, το σύστημα είναι καλά προστατευμένο από απάτες και εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.

Συνοψίζοντας

Από την εφεύρεση της πριν από μια δεκαετία περίπου, η τεχνολογία blockchain έχει αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα και αποδοχή χάρη στα πολυάριθμα οφέλη από την χρήση της τεχνολογίας και πιθανότατα θα συνεχίσει να εξελίσσετε για να αποφέρει περισσότερα οφέλη.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *