Τι είναι το Ethereum
Το Ethereum είναι η μεγαλύτερη αποκεντρωμένη πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα που βασίζεται σε blockchain και διαθέτει λειτουργικότητα έξυπνων συμβολαίων. Έχει το δικό του νόμισμα, το ETH, το δεύτερο πιο δημοφιλές και ευρέως χρησιμοποιούμενο ψηφιακό νόμισμα εκτός από το Bitcoin. Ωστόσο, διαφέρει από το Bitcoin επειδή, εκτός από το ότι χρησιμοποιείται ως κρυπτονόμισμα, χρησιμοποιείται επίσης και για την τροφοδοσία μιας αποκεντρωμένης πλατφόρμας έξυπνων συμβολαίων.
Τα έξυπνα συμβόλαια είναι οι κανόνες που αποφασίζουν τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται πριν πραγματοποιηθούν συναλλαγές στην Εικονική Μηχανή Ethereum (EVM). Χρησιμοποιεί τη γλώσσα προγραμματισμού έξυπνων συμβάσεων που ονομάζεται Solidity, η οποία ενθαρρύνει τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν νέες και συναρπαστικές αποκεντρωμένες εφαρμογές (Dapps) για το Οικοσύστημα Ethereum.
Βασικές αρχές του Ethereum
- Το δίκτυο Ethereum είναι πιο επεκτάσιμο από το Bitcoin. Χιλιάδες νέες εφαρμογές δημιουργούνται και αναπτύσσονται ενεργά στο δίκτυο Ethereum.
- Το δίκτυο Ethereum βασίζεται σε έξυπνα συμβόλαια, επομένως, δεν υπάρχει λογοκρισία, χρόνος διακοπής λειτουργίας ή παρεμβολές τρίτων, καθώς οι συναλλαγές εκτελούνται αυτόματα μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις.
- Όντας ένα αποκεντρωμένο δίκτυο, είναι αμετάβλητο, στεγανό και ασφαλές.
Τρέχουσες και πιθανές χρήσεις του Ethereum
Αν και το Bitcoin πρωτοστάτησε στην πρωτοποριακή καινοτομία ενός αποκεντρωμένου δικτύου μέσω της τεχνολογίας blockchain και της κρυπτογραφίας, το Ethereum έχει βασιστεί σε αυτό το όραμα ενός αποκεντρωμένου συστήματος συναλλαγών μέσω της επαναστατικής προσφοράς μιας πλατφόρμας έξυπνων συμβάσεων ανοιχτού κώδικα όπου οι προγραμματιστές μπορούν να προγραμματίσουν ότι θέλουν.
Τα έξυπνα συμβόλαια είναι σαν τυποποιημένα πρότυπα και οι δυνατότητες είναι απεριόριστες όταν οι προγραμματιστές μπορούν να αλληλοσυνδέσουν συμβόλαια και να συνδέσουν διαφορετικές ροές δεδομένων για να δημιουργήσουν μια μεγάλη ποικιλία λειτουργιών. Σκεφτείτε τα, σαν κομμάτια lego. Μπορείτε να συνδυάσετε τα τουβλάκια lego για να φτιάξετε ότι θέλετε , αρκεί η φαντασία σας να είναι αρκετά ζωντανή. Μερικές από τις τρέχουσες και πιθανές χρήσεις του Ethereum περιλαμβάνουν τα DAO (decentralized autonomous organization) και τα DApps (decentralized application).
DAOs
Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους των Αποκεντρωμένων Αυτόνομων Οργανισμών (DAO) είναι να προσφέρει ένα αποκεντρωμένο επιχειρηματικό πλαίσιο για τη λειτουργία των οργανισμών, στο οποίο θα διέπονται από προγραμματισμένους σε υπολογιστή κωδικοποιημένους κανόνες που ελέγχονται από τα μέλη χωρίς επιρροή από οποιαδήποτε κεντρική αρχή. Η DAO ήταν μία από τις λίγες ριζοσπαστικές επαναστάσεις που δοκιμάστηκαν στο Ethereum και έχει παραμείνει δημοφιλές μέχρι σήμερα.
Εφαρμογή αποκέντρωσης (DApps)
Οι αποκεντρωμένες εφαρμογές (dApps) είναι ψηφιακές εφαρμογές ή προγράμματα που υπάρχουν και εκτελούνται σε ένα δίκτυο υπολογιστών blockchain ή peer-to-peer (P2P) αντί για έναν μόνο υπολογιστή. Οι προγραμματιστές μπορούν να δημιουργήσουν και να χρησιμοποιήσουν αποκεντρωμένες εφαρμογές. Παρέχει επίσης κεντρικές υπηρεσίες το προνόμιο της αποκέντρωσης λειτουργιών χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα Ethereum.
Το blockchain Ethereum μπορεί να βοηθήσει στην εδραίωση των βασικών αρχών εμπιστοσύνης, διαφάνειας, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας σε οποιαδήποτε υπηρεσία.
Άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με το Ethereum είναι:
- Σύνταξη συμβάσεων που εκτελούν ρομποτικά προγραμματισμένες ενέργειες
- Απόκτηση επαληθεύσιμων εγγράφων όπως διπλώματα, άδειες και αποδεικτικά ιδιοκτησίας
- Ψηφοφορία και άσκηση διακυβέρνησης
- Παρακολούθηση αποστολής εμπορευμάτων
Οφέλη Ethereum
- Είναι ασφαλές από οποιαδήποτε παρέμβαση τρίτων, καθώς κανείς δεν έχει τη δύναμη να ελέγχει τις εφαρμογές και οι DAO αναπτύσσονται στο δίκτυο blockchain Ethereum.
- Είναι ασφαλές για απάτες, επειδή οποιαδήποτε αλλαγή γίνει στο σύστημα πρέπει να ακολουθεί την αρχή της συναίνεσης, μια προϋπόθεση στην οποία κάθε κόμβος στο σύστημα πρέπει να συμφωνεί με αλλαγές.
- Ως αποτέλεσμα της αποκεντρωμένης αρχιτεκτονικής του, δεν υπάρχει κανένα σημείο αποτυχίας. Επομένως, οι εφαρμογές είναι πάντα συνδεδεμένες στο διαδίκτυο και δεν σβήνουν ποτέ ανά πάσα στιγμή. Αυτός είναι επίσης ένας λόγος για τον οποίο είναι ανθεκτική στο hack.
Ζητήματα και προβλήματα στο Ethereum
Η επεκτασιμότητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με το Ethereum. Η ταχύτητα επεξεργασίας των πέντε συναλλαγών ανά δευτερόλεπτο είναι σχετικά αργή σε σύγκριση με πιο γρήγορες τεχνολογίες. Αυτό μπορεί να είναι ένα τεράστιο πισωγύρισμα για την τεχνολογία Ethereum. Επιπλέον, το τέλος συναλλαγής του Ethereum, που πληρώνουν οι χρήστες είναι σχετικά υψηλό σε σύγκριση με το Bitcoin.
Ωστόσο, το Ethereum 2.0 υπόσχεται μεγαλύτερα και καλύτερα πράγματα στο μέλλον, ειδικά με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας sharding, η οποία έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την επεκτασιμότητα και τη χωρητικότητα του Ethereum.
Συμπέρασμα
Το Ethereum είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία που έχει αποδειχθεί ότι κρατά το κλειδί για το μέλλον. Οι ευρείες περιοχές εφαρμογής του αποδεικνύουν την ευελιξία του και τις δυνατότητές του να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο μέλλον.
Ωστόσο, η αργή ταχύτητα επεξεργασίας του είναι ένα μεγάλο μείον που ελπίζουμε ότι θα αντιμετωπιστεί στο μέλλον.